dinsdag 5 maart 2013

Traktatie


Mn dochter weet dat mama van knutselen houd en tja aangezien ik ook dol ben op pinterest waar ik graag voorbeelden verzamel om OOIT eens te willen maken, had ze natuurlijk het idee voor haar tyraktatie wel iets te willen zoeken van pinterest wat mama dan kon maken... Tuurlijk prima dacht ik, nou het werd dus een angri bird traktatie, 3 biggetjes snoepjes, soepstengel met een touwtje zodat het een katapult leek en van babybell een angri bird gemaakt. Tuurlijk vond Chantal het niet genoeg want iets wat je langer kan bewaren als traktatie vond ze ook wel erg leuk en ja hoor, even zoeken en kijken tussen mama's voorbeelden en daar kwam ze een angri bird sleutelhanger tegen, die kun je wel even maken toch mam? Oh ja en deze wil ik eigenlijk alleen voor de jongens, voor de meisjes wil ik wat anders, doe deze hartjes maar... Ja mevrouw, zal ervoor zorgen ;-)
 
Omdat ik nog niet zo heel lang aan het haken ben ging het in het begin niet al te snel maar als je eenmaal de slag te pakken hebt gaat het gelukkig steeds sneller... Hier de foto's van de angri birds sleutelhanger van dichtbij. (ja goede foto's nemen is een vak apart ik weet het)
 
 
In de sleutelhangers ging best wel wat tijd zitten maar gelukkig was ik ruim op tijd begonnen maar ja de laatste is altijd toch net op tijd klaar he (tenminste bij mij wel) kwam er alleen s morgens pas achter dat ik de kuif bij 2 sleutelhangers was vergeten maar ja ik had zoiets van ik vind het prima, het is goed zo ;-) Chantal was er helemaal blij mee in elk geval en das het belangrijkste toch? Mocht je ook zin hebben een sleutelhanger te maken staat helemaal onderaan de pagina het patroontje in het blauw. Het is een patroon vertaald uit het engels maar op de een of andere manier lijkt het of het patroon er niet meer op staat wat ik heb gebruikt dus een link plaatsen lukt me niet.
 
 
 
Het lukt me maar niet om de foto te draaien dus toch maar zo dan... Dit waren de sleutelhangers voor de meisjes, twee hartjes haken en met een ander kleurtje het net wat gezelliger maken, onderaan een leuk belletje en een voile lintje door de hanger heen. Ik heb allelei kleuren gebruikt en niet een hartje was hetzelfde, wel makkelijk om eens van je restjes wol af te komen ;-) Heb natuurlijk maar van 1 hartje een foto gemaakt omdat ik de rest al meteen om de traktatie heen gemaakt had en er daarna pas erg in had er een foto van te maken... De hartjes zijn ook voor beginnende hakers goed te doen hoor, dus gewoon proberen... Patroontje staat hieronder in het rood.
 

Het patroon van het hartje:

- Haak 8 lossen, keer, steek in in de 2e losse vanaf de naald en haak verder vasten (7 steken)
- 2e t/m 8e rij; keer je werk, 1 losse, haak in elke vaste 1 vaste ( steeds 7 steken)
- Nu heb je een vierkantje gemaakt.
- Maak nu een dubbel stokje (draad twee keer om je naald heen, doorhalen en draad ophalen, 1 lusje doorhalen, 2 keer lusje doorhalen, 2 keer lusje doorhalen) het dubbele stokje haal je door in het midden van je vierkantje.
- Maak totaal 7 dubbele stokjes die je allemaal in het midden dus doorhaalt in dezelfde steek. Het laatste stokje maak je doormiddel van een halve vaste steek vast aan het andere puntje van het vierkantje. (halve vaste= doorhalen, draad oppakken en meteen door je lusje halen)
- Je draait je werk een kwartslag en maakt nogmaals 7 dubbele stokjes aan de volgende zijde van het vierkantje, nu heb je 2 bogen op je vierkant en is eigenlijk al een hartje.
- Haak nu 3 lossen (=1e stokje), haak nog 6 stokjes (stokje= draad 1 keer over je haak heen draaien, naald doorsteken, draad oppakken, door 1 lusje halen, dan door twee lusjes halen) langs de volgende zijde van je vierkantje, haak in de punt: 1 stokje 1 dubbel stokje 1 stokje, haak langs de volgende zijde 7 stokjes.
- Nu kom je bij de eerste boog; Haak in elk dubbel stokje 2 stokjes, alleen in het laatste dubbele stokje van de boog haak je 1 half stokje ( half stokje=draad over de haak heendraaien,naald doorsteken en draad oppakken, direct door 2 lusjes heen halen, nogmaals) . In het midden van de twee bogen maak je een halve vaste steek. In het volgende dubbele stokje maak je een half stokje waarna je weer in elk dubbel stokjes 2 stokjes haakt.
- Nu heb je 1 kant van een hartje, maak er nog een, in dezelfde kleur of juist een contrasterende kleur net wat je zelf leuk vind natuurlijk. Je zou ook de buitenste stokjes nog met een andere kleur kunnen doen, net waar je zelf zin in hebt...
- Alle draadjes wegwerken door ze netjes af te hechten, steek door je werk heen zodat je hem niet ziet en steek nog een keer terug. Denk niet van ik maak een knoopje en knip het af, de kans dat het losschiet is dan echt heel groot (spreek uit ervaring)
- Nu een andere kleur nemen. De twee hartjes met de verkeerde kanten tegen elkaar leggen. Je begint bij de punt, telkens doorsteken in de twee hartjes in een steek die tegenover elkaar ligt, draad oppakken en doorhalen, je gaat zo helemaal rond tot na de eerste boog.
- Maak nu 20 lossen, als je een sleutelhanger wil maken is het het makkelijkste nu meteen de ring om de lossen heen te doen.
- Maak de slinger met lossen vast door de volgende steek te maken door de twee hartjes heen.
- Maak nu de volgende helft van het hartje af.
- Je kunt er nog een klein belletje aan maken of een leuke kraal.
- Hecht af en klaar is je hartje !!!
 
 

Patroon Angri Birds;

Toer 1: maak 3 losse, steek terug naar de eerste losse en maak daarin 4 vaste
Toer 2: haak 2 vaste in iedere vaste (=8 steken)
Toer 3: haak 2 vaste in iedere vaste (=16 steken)
Toer 4: haak 2 vaste in iedere 2e vaste (=24 steken)
Toer 5: haak 2 vaste in iedere 3e vaste (= 32 steken) goede kant nu aan de buitenkant doen
Toer 6-10 haak 32 vasten
Toer 11: haak elke 3e en 4e steek samen (3de steek neem je alleen de voorste steek, 4de steek neem je de complete steek, draad oppakken en door alle lusjes tegelijk halen, nu heb je 1 steek minder) (=24 steken)
Toer 12 en 13 : haak 24 vasten, vul het lijfje meteen op
Toer 14: haak elke 2e en 3e steek samen (=16 steken) en verder opvullen
Toer 15: haak elke 1e en 2e samen tot er 8 steken overblijven
Maak 20 lossen, of je kunt nu meteen je draad vastmaken aan de eerste losse, ik heb er een dubbele strook van gemaakt voor de stevigheid, haak na de 20 lossen terug door 20 vasten te maken.

Nu het hoofd dichtmaken door elke steek de draad halen en afhechten

Grote veer op het hoofd:
- Maak ring met 6 vaste.
- Toer 1-4: haak 6 steken.
- Toer 5-6: haak elke 1e en 2e samen
- Laat draad hangen om vast te maken
Kleine veer:
- Maak ring met 4 vaste
- Toer 1-2: haak 4 vaste
- Toer 3: haak elke 1e en 2e samen Laat draad hangen hangen
Staart;
- Toer 1: 5 losse, Haak terug langs de losse vanaf 2e van de naald tot einde haak de volgende 2 steken met vaste, 5 losse keer, vaste in 2e vanaf de naald, vaste rondom 1 keerlosse, vaste in de 2 vaste die je ziet, 3 losse keer, vaste in 2e vaste vanaf de naald en weer terug haken.

Bek:
- ring met 6 vasten
- Toer 1: elke 3e dubbel (=8 steken)
- Toer 2: 8 vasten
- Toer 3: elke 4e dubbel (=10)
- Toer 4: 10 vasten hecht af met een halve vaste

Ogen:
- Maak ring met 4 v
- Toer 1: 2 v in elke steek (=8 hecht af met hv
- Maak deze 2x

Wenkbrauwen: zwart
- Haak 6 losse, vanaf 2e van de naald terughaken
- 1 keerlosse vaste in de volgende 2vaste
- Halve vaste in volgende 2vaste. Deze draad stevig wegwerken zodat je duidelijk een hoger stukje hebt.

Nu moet je alles vastmaken doormiddel van de losse draadjes aan het bolletje vast te maken. Makkelijkste is even de losse dingen met een speldje vastzetten zodat alles op de goede plek zit. De oogjes maak je met een kraaltje of met een zwart knoopje een pupil.

 
 

1 opmerking: